april 2021

Nya utseenden, nya nyanser – ny inspiration från Altro

Från och med idag kommer det att vara ännu enklare att designa utrymmen som måste se bra ut under lång tid med Altros golv.

Vi vet att trender och behov förändras; det är något vi ständigt tittar på för att säkerställa att våra väggar och golv förblir lämpliga för dess ändamål och stöder de personer som använder dem – både när det kommer till utseende och prestanda. Med det i åtanke har Altro Operetta, Altro Orchestra och Altro Serenade nya designalternativ i form av naturliga nyanser, med samma visuella fördelar som heltäckningsmattor, sten och klinker – utan de tillhörande hygienproblemen.

För att välja dessa nya utseenden har vi arbetat nära kunder och branschexperter för att höra deras tankar om de senaste trenderna och utmaningarna. Detta sätt att samarbeta på har resulterat i new weave stil och terrazzo-mönster. Med inspiration från vatten, stenar, lövskog och väder, har vi en ny palett av grönt, blått, grått och jordtoner som alla har diskuterats med dessa kunder och partners. Upptäck mer om designhistorien bakom våra nya looks här.

Efter lansering för fyra år sen har Altro Operetta, Altro Orchestra och Altro Serenade blivit installerat i flera tillämpningsområden i hela världen. De här golven erbjuder olika nivåer av akustikdämpning och komfort under fot. Dessutom delar de på ett antal olika nyanser och utseenden, så att du kan få den tekniska prestandan du behöver – där du behöver den.

Altro Operetta – 2mm tjock med 4dB akustikdämpning.

Altro Orchestra – 2.85mm tjock med 15dB akustikdämpning och underfotskomfort.

Altro Serenade – 3.9mm tjock med 19dB akustikdämpning och underfotskomfort.

Och det är inte allt som är nytt: För den ultimata designfriheten – ta en titt på Altro Orchestra Custom. Ladda upp din egen design, eller välj från Altros kollektion av bilder och mönster.

Posted: 2021-04-21 11:00:00 by Nikki Witchalls | with 0 comments

Från idé till installation – en designhistoria från Altro

Inte långt från ”arkitektskolan” , hem för Bauhaus den modernistiska konströrelsen, hittar du vår tyska produktionsanläggning och kontor. Med tanke på att Bauhausstudenterna ifrågasatte det traditionella och arbetade enligt synsättet att det är lika viktigt med form som funktion, vore det svårt att skapa och utveckla produkter i skuggan av Bauhaus utan att låta dess inflytande ha en central plats i vårt arbete.

Starten

2017 introducerade vi Altro Operetta, Altro Orchestra och Altro Serenade. Dessa golv togs fram för att passa olika syften samtidigt som de skulle vara snygga, uppfylla kraven på prestanda och tekniska behov samt designönskemål. De tre golven erbjud olika grader av akustikdämpande effekt och komfort under fötterna, men hade flera olika gemensamma nyanser och design. Det innebar att en designer kunde skapa harmoni i en byggnad, genom att antingen matcha eller koordinera utseendet, utan att kompromissa med de prestandafördelar som skulle ge slutanvändaren en bättre upplevelse.

Idag

Om vi blickar framåt, till år 2021, finns serierna representerade i installationer över hela världen. På Altro vilar vi dock inte på lagrarna. Vi vet att trender och efterfrågan förändras och att även en golvserie behöver förändras för att fortsätta att fylla sitt syfte. Detta gäller särskilt serier som är utformade för områden där användarens välbefinnande står i centrum, såsom sjukhus, vårdhem, gästgiverier, utbildningslokaler, kontor och LSS-boende.

Forskningen

Det är naturligt för oss att involvera partners och kunder när en serie ska utformas. Det är något vi alltid har gjort. Av förståeliga skäl har produktutvecklingen 2020 varit annorlunda jämfört med andra år. Videotekniken har dock kommit till hjälp och har gjort det möjligt för oss att på ett snabbt och enkelt sätt samarbeta med designers i hela världen. På så sätt har vi dessutom fått breddade vyer. Vi får otroligt värdefulla inblickar genom att samarbeta och börjar alltid med att ställa frågan “Vad vill du få ut av ditt golv?”

Resultaten

För Altro Operetta, Altro Orchestra och Altro Serenade blev svaret en serie naturliga nyanser med designalternativ där vi lånade de visuella fördelarna med heltäckningsmatta, sten, trä och kakel, utan att få de hygienproblem som sådana ytor annars kan medföra. Bauhaus inställning är att man ska vara trogen materialet, så vi har inte försökt låtsas att materialet är något annat än vinyl. Istället har vi arbetat med att överbrygga glappet mellan exempelvis vinyl och heltäckningsmatta. Vad är det då hos heltäckningsmattor som vi tycker om? Jo, den texturerade ytan ger ett varmt och hemtrevligt intryck och skiftar i nyans. Vi tog ett mönster med vävd effekt och skiktade det med två olika färgtoner, för att skapa ett intryck av textur och djup. Det innebär att man kan vara flexibel i sin design, när det kommer till att matcha eller kontrastera den omgivande inredningen. Medan en vävd effekt är märkbar, har det slutliga utseendet nästan en dot-matrix effekt: ett vävt utseende med en twist.

”Jag gillar verkligen det här. Jag tycker om att det inte är regelmässigt, att det istället har ett slags vittrat utseende.”
Eric Klein Velderman – direktör för Cantoo Design

För att simulera den sofistikerade effekten av kakel och samtidigt införa mer elegans och värme har vi tagit fram ett terrazzo-liknande utseende. Det fina med detta mönster, som kommer i harmonierande nyanser, är att det kan ge både ett dämpat och djärvt utseende. Man behöver endast ändra kontrasten på nyanserna som används, och därför erbjuder vi nu olika varianter av båda stilarna.

”Det ser ut som ett naturligt material, som sten. När det har lagts på golvet ser det faktiskt mer ut som granit.”
Chris Radcliffe – Senior inredningsdesigner – Maber

När det kom till att fräscha upp färgpaletten fick vi feedback om att naturliga nyanser är välkomnande och behagliga och samtidigt ger ett väldesignat utseende. Vi vet dessutom att den dragning vi har till naturen, s.k. biofili, har en positiv verkan på oss och kan bidra till återhämtning. Vår nya färgpalett innehåller gröna, blå, grå och jordfärgade nyanser, inspirerade av vatten, klippor, lövverk och vädret, och vi har diskuterat och finslipat dessa tillsammans med våra kunder och partners.

Vi har även gjort en närmare undersökning av prestandan hos dessa golv. Svaret på frågan “Vad vill du få ut av ditt golv?” blev framförallt att det ska hålla sig snyggt under längre tid och vara hygieniskt, något som verkligen varit aktuellt under 2020. Det som skiljer sig här är betoningen på rengöring. Vi har sett till att underlätta processen ytterligare och därför har ytskiktet på de tre golven en minskad prägling för att säkerställa att smutsansamlingar inte byggs upp.

Och det tar oss till idag. Se hur de nya serierna ser ut på plats och beställ dina prover här.

”Första intrycket är att alla färgerna är väldigt användbara. Det är standardfärger som vi skulle kunna välja, men med annorlunda och intressanta texturer – vilket alltid är trevligt. Så vi skulle kunna presentera något annorlunda inför ett projekt än vad vi brukar, något som är lite mer designorienterat.”

”Det är bra att känna till processen som ni går igenom och veta att ni faktiskt lyssnar på feedback. Jag kommer ihåg att jag sa vissa saker, och det har fångats upp, men ni har även hållit fast i produktens originalitet.”
Caitlin Cadman – Inredningsdesigner, HLM Architects

Posted: 2021-04-21 11:00:00 by Nikki Witchalls | with 0 comments

Den ultimata designfriheten: Skräddarsydda golv från Altro

Med skräddarsydda golv från Altro går det nu att skapa utrymmen som är helt och hållet utformade för de personer som ska använda dem – och det kan inte bli enklare. Allt du behöver göra är att välja något ur vår samling av bilder och mönster eller om du har en egen design färdig.Därefter går du igenom beställningsprocessen med en av våra medarbetare på kundservice.

Med de skräddarsydda golven från Altro kan du utforma utrymmen där inte bara utseende är viktigt utan att det även kan ha en positiv inverkan på välbefinnandet hos de som bor, arbetar eller kommer på besök. Tänk dig ett klassrum med golv som ser ut som gräs eller sand, eller ett livsstilshotell med modern konst som löper längst golvet.

Eftersom din design kan illustreras på de skräddarsydda golven från Altro är valmöjligheterna oändliga. När du ska designa ditt skräddarsydda golv går vår medarbetare på kundservice stegvis igenom processen med dig. Om du vill att utrymmet ska ha en “wow-faktor”, men du inte har en egen design, så kan du välja en ur Altros kollektion. Den kan du se här.

Det handlar naturligtvis inte bara om utseende: De skräddarsydda golven från Altro har den prestationsförmåga som du kan förvänta dig av oss. NYA Altro Orchestra Custom har en akustikdämpande effekt på 15dB, är bekvämt att gå på och det blir inga intrycksmärken

För att utrymmet ska bli komplett vill vi föreslå Altro Whiterock Satins FR och Altro Whiterock White FR, vilka passar perfekt ihop med Altro Orchestra Custom: ett hygieniskt, slagtåligt alternativ till kakel med god prestanda som håller tätt, utan fogar och lättskött.

Och där har du det: fullständig kreativ frihet med kvaliteten du förväntar dig av Altro.

Posted: 2021-04-21 11:00:00 by Nikki Witchalls | with 0 comments

Altro diskuterar funktionell design i vår senaste podcast

I vår senaste podcast diskuterar vi vad funktionell design betyder för oss på Altro.

Posted: 2021-04-30 09:40:26 by Nikki Witchalls | with 0 comments