Produktprover

  • Sample basket
  • Change country

    Select a country

  • Search the site

    Search the site

Från idé till installation – en designhistoria från Altro

Inte långt från ”arkitektskolan” , hem för Bauhaus den modernistiska konströrelsen, hittar du vår tyska produktionsanläggning och kontor. Med tanke på att Bauhausstudenterna ifrågasatte det traditionella och arbetade enligt synsättet att det är lika viktigt med form som funktion, vore det svårt att skapa och utveckla produkter i skuggan av Bauhaus utan att låta dess inflytande ha en central plats i vårt arbete.

Starten

2017 introducerade vi Altro Operetta, Altro Orchestra och Altro Serenade. Dessa golv togs fram för att passa olika syften samtidigt som de skulle vara snygga, uppfylla kraven på prestanda och tekniska behov samt designönskemål. De tre golven erbjud olika grader av akustikdämpande effekt och komfort under fötterna, men hade flera olika gemensamma nyanser och design. Det innebar att en designer kunde skapa harmoni i en byggnad, genom att antingen matcha eller koordinera utseendet, utan att kompromissa med de prestandafördelar som skulle ge slutanvändaren en bättre upplevelse.

Idag

Om vi blickar framåt, till år 2021, finns serierna representerade i installationer över hela världen. På Altro vilar vi dock inte på lagrarna. Vi vet att trender och efterfrågan förändras och att även en golvserie behöver förändras för att fortsätta att fylla sitt syfte. Detta gäller särskilt serier som är utformade för områden där användarens välbefinnande står i centrum, såsom sjukhus, vårdhem, gästgiverier, utbildningslokaler, kontor och LSS-boende.

Forskningen

Det är naturligt för oss att involvera partners och kunder när en serie ska utformas. Det är något vi alltid har gjort. Av förståeliga skäl har produktutvecklingen 2020 varit annorlunda jämfört med andra år. Videotekniken har dock kommit till hjälp och har gjort det möjligt för oss att på ett snabbt och enkelt sätt samarbeta med designers i hela världen. På så sätt har vi dessutom fått breddade vyer. Vi får otroligt värdefulla inblickar genom att samarbeta och börjar alltid med att ställa frågan “Vad vill du få ut av ditt golv?”

Resultaten

För Altro Operetta, Altro Orchestra och Altro Serenade blev svaret en serie naturliga nyanser med designalternativ där vi lånade de visuella fördelarna med heltäckningsmatta, sten, trä och kakel, utan att få de hygienproblem som sådana ytor annars kan medföra. Bauhaus inställning är att man ska vara trogen materialet, så vi har inte försökt låtsas att materialet är något annat än vinyl. Istället har vi arbetat med att överbrygga glappet mellan exempelvis vinyl och heltäckningsmatta. Vad är det då hos heltäckningsmattor som vi tycker om? Jo, den texturerade ytan ger ett varmt och hemtrevligt intryck och skiftar i nyans. Vi tog ett mönster med vävd effekt och skiktade det med två olika färgtoner, för att skapa ett intryck av textur och djup. Det innebär att man kan vara flexibel i sin design, när det kommer till att matcha eller kontrastera den omgivande inredningen. Medan en vävd effekt är märkbar, har det slutliga utseendet nästan en dot-matrix effekt: ett vävt utseende med en twist.

”Jag gillar verkligen det här. Jag tycker om att det inte är regelmässigt, att det istället har ett slags vittrat utseende.”
Eric Klein Velderman – direktör för Cantoo Design

För att simulera den sofistikerade effekten av kakel och samtidigt införa mer elegans och värme har vi tagit fram ett terrazzo-liknande utseende. Det fina med detta mönster, som kommer i harmonierande nyanser, är att det kan ge både ett dämpat och djärvt utseende. Man behöver endast ändra kontrasten på nyanserna som används, och därför erbjuder vi nu olika varianter av båda stilarna.

”Det ser ut som ett naturligt material, som sten. När det har lagts på golvet ser det faktiskt mer ut som granit.”
Chris Radcliffe – Senior inredningsdesigner – Maber

När det kom till att fräscha upp färgpaletten fick vi feedback om att naturliga nyanser är välkomnande och behagliga och samtidigt ger ett väldesignat utseende. Vi vet dessutom att den dragning vi har till naturen, s.k. biofili, har en positiv verkan på oss och kan bidra till återhämtning. Vår nya färgpalett innehåller gröna, blå, grå och jordfärgade nyanser, inspirerade av vatten, klippor, lövverk och vädret, och vi har diskuterat och finslipat dessa tillsammans med våra kunder och partners.

Vi har även gjort en närmare undersökning av prestandan hos dessa golv. Svaret på frågan “Vad vill du få ut av ditt golv?” blev framförallt att det ska hålla sig snyggt under längre tid och vara hygieniskt, något som verkligen varit aktuellt under 2020. Det som skiljer sig här är betoningen på rengöring. Vi har sett till att underlätta processen ytterligare och därför har ytskiktet på de tre golven en minskad prägling för att säkerställa att smutsansamlingar inte byggs upp.

Och det tar oss till idag. Se hur de nya serierna ser ut på plats och beställ dina prover här.

”Första intrycket är att alla färgerna är väldigt användbara. Det är standardfärger som vi skulle kunna välja, men med annorlunda och intressanta texturer – vilket alltid är trevligt. Så vi skulle kunna presentera något annorlunda inför ett projekt än vad vi brukar, något som är lite mer designorienterat.”

”Det är bra att känna till processen som ni går igenom och veta att ni faktiskt lyssnar på feedback. Jag kommer ihåg att jag sa vissa saker, och det har fångats upp, men ni har även hållit fast i produktens originalitet.”
Caitlin Cadman – Inredningsdesigner, HLM Architects

Posted: 2021-04-21 11:00:00 by Nikki Witchalls | with 0 comments