Produktprover

  • Sample basket
  • Change country

    Select a country

  • Search the site

    Search the site

Estetiken är minst lika viktig i våtrum: Så designar du snyggt och säkert

För att vi ska känna oss hemma och avslappnade på en plats, vare sig det är temporärt eller permanent, spelar estetiken en viktig roll. Och här kan en färgklick göra en hel del för att skapa ett välkomnande intryck i våtrum. På äldreboenden kan färg exempelvis hjälpa till att skapa en varm och behaglig hemkänsla för de boende. Genom att välja lösningar som kombinerar estetik med den säkerhet som krävs i våtrum kan man designa utrymmen som håller både stil och kvalitet i många år. Och det är ingen dum idé att starta med golvet.

Det råder inga tvivel om att det finns en större öppenhet kring att ta ut svängarna när vi designar utrymmen som används av flera idag. Och det gäller i hög grad även våtrum.

I våtrum på exempelvis hotell och spa, som ska vara både säkra och erbjuda en lyxigare känsla, kan olika färgkombinationer och skuggor på golvet bland annat bidra till att skapa en wow-faktor utan att kompromissa med säkerheten. Detta medan färger i våtrum på äldreboenden kan hjälpa till att skapa hemkänsla och en säker duschupplevelse, med hjälp av exempelvis färgkombinationer som är anpassade för personer med demens.

Starta från grunden med säkra golv som skapar välmående

För att skapa unika våtrum som samtidigt lever upp till säkerhetskraven är det en god idé att tänka över golvvalet. Hos golvtillverkaren Altro har man över 100-års erfarenhet med att skapa våtrum som är både tilltalande och säkra. Däribland har man levererat sitt golv Altro Aquarius till populära Ribersborgs Kallbadhus, ”Kallis”, i Malmö. Verksamhetschefen på ”Kallis”, Moa Hellgren, berättar:

Vi har många äldre gäster och många av dem har dessutom arbetat som hantverkare och snickare så vi visste att minsta lilla skarv skulle bli synad. Tack och lov har de som lagt golvet vetat vad de gör och våra gäster är väldigt positiva till förbättringarna. Naturligtvis är själva estetiken också viktig och vi är tacksamma över att ha kunnat vara med och välja nyanser och färger.

I Sverige faller, halkar eller ramlar varje år sammanlagt cirka 70 000 personer så illa att de måste söka sjukhusvård, och ungefär 50 000 av dem är 65 år eller äldre*.

Och då just våtrum är typiska utrymmen där risken att halka är större på grund av bland annat användningen av schampo och tvål är det av yttersta vikt att välja smart och säkert. Michael Persson, nordisk försäljningschef på Altro, säger:

Våra tester visar med all önskvärd tydlighet, att om man ser till att välja rätt sorts stegsäkert golv som passar för det aktuella området så kan man reducera antalet olyckor från en på 20 till en på miljonen. Vi har alltid arbetat dedikerat för att kunna erbjuda säkra lösningar för våtrum, att de samtidigt kan skräddarsys och se snygga ut är en bonus vi är glada över att kunna erbjuda. Och det ligger helt i tiden.

En perfekt lösning för våtutrymmen

Många års innovation och utveckling har resulterat i Altros stegsäkra golv som är specialanpassade för olika typer av utrymmen. Genom att välja ett golv som Altro Aquarius till sitt våtutrymme kan man få ett snyggt och säkert golv, oavsett om man beträder det barfota eller med skor. Michael Persson berättar:

Oavsett om du har skor på dig eller går barfota, så är Altro Aquarius ett säkert golv för alla situationer. Detta är mycket tack vare dess halkhämmande egenskaper, som förhindrar halkningar under hela golvets livstid. Genom att installera ett stegsäkert golv har man tagit ett aktivt steg för att förhindra att någon halkar när de kommer ut ur duschen, eller att en vårdgivare ramlar när de hjälper en vårdtagare inne i våtutrymmet. Golvet är utvecklat för att vara säkert på lång sikt, och är alltså inte bara ett halkförhindrande lager som nöts bort. Dessutom erbjuder Altro Aquarius en design som kan fås i flera olika färger, bland annat ett urval mjuka och hemtrevliga nyanser, vilket skapar stor designfrihet.

För att skapa det optimala våtutrymmet är det även viktigt att tänka på helheten. Altro erbjuder därför väggbeklädnader som komplement till Altro Aquarius – nämligen Altro Whiterock FR. Altro Whiterock FR finns i fyra satinsfärgade nyanser, samt i vitt. Utöver att de kan spela en stor estetisk roll i helheten, är de även enkla att installera och underhålla – något som också är av stor vikt i våtutrymmen.

*Källa: Socialstyrelsen 2018 (https://www.socialstyrelsen.se/fallolyckor)
Posted: 2020-01-15 08:00:00 by Heather Mussett | with 0 comments