Produktprover

  • Sample basket
  • Change country

    Select a country

  • Search the site

    Search the site

Skou-byggnaden, Århus universitet

Naturlig, enkel och ljus estetik på universitetsområdet

Altro Walkway 20, Altro Walkway 20 SD

“Vi valde Altro Walkway 20 / VM20 i en varm färgton med glitterstänk för att få ett homogent och fint utseende. Det var mycket viktigt att skapa en oavbruten linje som gick genom hela byggnaden. Golvet skulle kunna löpa utan avbrott och utan byte av material.”

Bo Lautrup,
Partner och arkitekt på CUBO Arkitekter

Utmaning

Århus universitetsområde är lätt att känna igen, med den långa, gula tegelbyggnaden som reser sig mellan träd, växtlighet, sjöar och stigar i den gröna parken nära centret.

Skou-byggnaden, som är uppkallad efter nobelpristagaren Jens-Christian Skou, är säte för institutet för biomedicin och har en karaktäristisk arkitektur vilken skulle fortgå i en helt modern miljö.

Tillvägagångssätt

Arkitektföretaget CUBO Arkitekter designade projektet, vilket invigdes 2018 och vann stadens arkitekturpris 2019, med fokus på att omtolka campusets arkitektur. Byggnaden är utformad med två, sinsemellan ojämnt lagda längder som möts i ett centralt atrium, och utanpå kortsidorna sitter en gallerformad vägg som utgörs av tegelsten.

Dessutom går det glashissar hela vägen upp genom byggnaden, med utsikt över bland annat katedralen.

Inomhus har fokus lagts på att minimera mängden olika material, så att en mycket enkel, ljus och naturlig atmosfär skapats genom hela byggnaden. Samtidigt har en del organiska, naturliga former i området tagits in byggnaden.

Lösning

Utöver de vita väggarna, ekinredningen och de stora glassektionerna har gula kakelplattor använts till golvet på de två första våningarna.

På de sex översta våningarna har man använt Altros stegsäkra golv Walkway 20 / VM20, i färgen Cloud till korridorer och laboratorier. Totalt har man använt 9 000 kvadratmeter av detta stegsäkra golv, som minskar halkrisken till en på miljonen under hela golvets livstid.

Slutligen har man på flera ställen använt konstverk för att skapa nya miljöer och upplevelser, både inomhus och utomhus.

“Altro Walkaway 20 / VM20 är funktionellt och enkelt, och bidrog på så sätt till att betona det naturliga och ljusa utseendet som var så viktigt att uppnå i hela byggnaden.”

Bo Lautrup,
Partner och arkitekt på CUBO Arkitekter

Altro Walkaway 20 / VM20 är vårt otroligt populära, tåliga, 2 mm tjocka stegsäkra golv som både förebygger halkolyckor och motstår slitage under hela golvets livstid.

Serien erbjuds i 42 olika färger, både ljusa och matta färger, samt dekorativa designs såsom färgade flingor – vilket ger större designflexibilitet.

Med versionen av Altro Walkway 20 / VM20 som avleder statisk elektricitet, kan du minimera risken för att elektronisk utrustning ska skadas, t.ex. datorer som är känsliga för statisk elektricitet. Golvet är perfekt för laboratorier, datorutrymmen och ställen med mycket elektronisk utrustning.

Golvet är snyggt ihop med:
Altro Aquarius
Altro XpressLay
Altro Whiterock Satins FR

Ladda ner PDF

AA_Skou-Building_Altro-Walkway_006