Produktprover

  • Sample basket
  • Change country

    Select a country

  • Search the site

    Search the site

Gräshagsskolan

Skonsamt och hygieniskt i Jönköpings skolkök

Altro Stronghold 30 / K30, Altro Whiterock White FR

Det finns ca 150 kök på skolor och förskolor i Jönköpings kommun. När de står i tur för renovering har man där det varit lämpligt installerat säkerhetsgolvet Altro Stronghold 30 / K30 som från och med nu även kompletteras med väggbeklädnaden Altro Whiterock White FR för ökad hygien och säkerhet.

Skolköken i Jönköping har varit föremål för ett renoveringsprogram där de äldsta köken har uppdateras till dagens standard under ett antal år. Det senaste skolköket att få en sådan totalrenovering med tillbyggnad är Gräshagsskolan, en F-6 skola som tidigare hade ett serveringskök men som nu efter renoveringen tagit steget upp och fått ett riktigt tillagningskök. Delaktig i köksrenoveringen när det gäller arbetsmiljö och utformning är Lina Ekeroth Sandqvist som är kvalitetsutvecklare på Utbildningsförvaltningen:

“När det gäller säkerhetsgolv anser jag att det i första hand är en arbetsmiljöfråga. En arbetsgivare har ansvar för att arbetsplatsen är säker att vistas på för de anställda. I det ingår definitivt att golven skall vara stegsäkra för att minimera risken för halk- och fallolyckor, även när det finns spill av olja och mjöl och annat som förekommer i ett restaurangkök.”

Tack vare att Altro Stronghold 30 / K30 är hela 3 mm tjock dämpar det dessutom ljud bättre och skapar därför en trevligare miljö för både personal och gäster. Det är också behagligare att gå på och mer skonsamt för höfter och knän än traditionella hårda golv. En ny erfarenhet för Ekeroth Sandqvist efter Gräshagsskolans renovering var den hygienska väggbeklädnaden Altro Whiterock FR som kommunen använde där för första gången.

“Här var det hygien och städbarhet som var de främsta anledningarna att välja Altro Whiterock White FR. Det är svårt att hålla rent väggar där det finns fogar som fungerar som gömställen för bakterier. Den släta och fogfria yta som Altro Whiterock White FR har är hygienisk och städas enkelt med en trasa. Det var definitivt en positiv erfarenhet som vi är mycket nöjda med, och på de 2-3 skolkök som står närmast i tur för en renovering vill vi också använda kombinationen Altro Stronghold 30 / K30 och Altro Whiterock White FR. Sen väntar ytterligare ett antal kök på sin tur att byggas eller renoveras i skolor och förskolor i takt med att kommunen växer, men det kommer förstås att ske under ett antal år framöver,” avslutar Lina Ekeroth Sandqvist.

En av kockarna på Gräshagsskolans skolkök är Pernilla Götesson som arbetar varje dag i det nya köket.

“Jag håller absolut med om att komforten, säkerhetskänslan och hygienen blivit mycket bättre efter renoveringen. Förut hade både jag och övrig personal ofta ont i knäna efter en hel arbetsdag, men det är helt borta nu med vårt nya mjuka och stegsäkra golv. Vi som jobbar här är mycket nöjda med vårt nya kök som är mycket lättare att hålla rent och blir mer hygieniskt än det gamla,” säger Götesson.

Ladda ner PDF

Grashagsskolan-school-kitchen_Altro-Stronghold_05