Produktprover

  • Sample basket
  • Change country

    Select a country

  • Search the site

    Search the site

Gräshagsskolan, Jönköping kommun, Sverige

Skonsamt och hygieniskt – även efter fem år

Altro Stronghold 30/K30, Altro Whiterock White FR

“Innan renoveringen 2015 hade vi klinkergolv i köket och stengolv i matsalen, och både jag och en av mina kollegor fick ont i knäna av att stå och gå på detta hårda golv varje dag. Efter att vi bytte till Altros golv har jag inte längre ont i knäna, så man märker verkligen skillnad. Och detta gäller absolut även idag, mina knäproblem är fortfarande borta och golven är väldigt sköna att gå på.”

Pernilla Götesson,
Förstakock, Gräshagsskolan

Utmaning

För flera år sedan påbörjade Jönköping en stor satsning på att uppgradera köken på ca 150 skolor och förskolor runtom i kommunen. Ett av dessa kök tillhör Gräshagsskolan, en F-6 skola som efter en totalrenovering 2015 gick från att vara ett serveringskök till ett riktigt tillagningskök.

Fokus låg på att skapa en bra arbetsmiljö, med såväl skonsamma som hygieniska lösningar, som skulle vara säker för personalen att arbeta i under lång tid framöver. Därför gick vi tillbaka till Gräshagsskolan fem år efter renoveringen, för att höra hur personalen har upplevt golvet under dessa år.

Tillvägagångssätt

Det tidigare köket var väldigt gammalt och hade hårda och oergonomiska golv. Dessutom var det svårt att hålla väggarna rena, på grund av fogar som fungerade som gömställen för bakterier. Därför valde man att installera det stegsäkra golvet Altro Stronghold 30 / K 30 och klä väggarna med den hygieniska väggbeklädnaden Altro Whiterock White FR.

Lösning

Kommunens ambition var att hitta lösningar som skulle förbättra personalens arbetsmiljö på en gång, men som även skulle hålla en hög standard under många år framöver.

Detta är något vi på Altro lägger mycket tid och resurser på, att utveckla lösningar som vi vet kan underlätta för användaren länge. Våra golv har hög stegsäkerhet och håller måttet vad gäller halkmotstånd och komfort, under hela golvets förväntade livstid.

Även idag 2020, upplever personalen att golven fortfarande håller sig fräscha, med skonsam komfort och högt halkmotstånd. Väggbeklädnaden ser fortfarande ut som den gjorde när den var ny och är lika lätt att rengöra även idag.

““En stor fördel med väggbeklädnaden är att väggarna nu är väldigt lättskötta, vilket sparar både tid och energi. Och det gällde både när allt var nytt, men även nu fem år senare. När det kommer till golvet är jag fortfarande nöjd. Golvet ser fortfarande fräscht ut och halkmotståndet är fortfarande högt, vi har inte haft några särskilda problem under dessa fem åren.””

Pernilla Götesson,
Förstakock, Gräshagsskolan

Altro Stronghold 30 / K 30 har Altros högsta stegsäkerhetsvärde (PTV ≥55, R12). Det har utvecklats för att minimera halkrisken under golvets hela livslängd i utrymmen där det förekommer fett och olja. Det ger en ökad stegsäkerhet samtidigt som golvet bidrar till att minska trötthet tack vare tjockleken på 3 mm. Det har ljuddämpande egenskaper och är mycket bekvämt att gå på.

Tåliga och vattentäta Altro Whiterock White FR uppfyller stränga hygienkrav och har en fläckresistent yta som är lätt att torka ren. Materialet är extremt slagtåligt och passar perfekt för tufft slitage.

Genom att kombinera Altro Stronghold 30 / K 30 med Altro Whiterock hygienisk väggskiva skapar man en säker och hygienisk miljö i kommersiella kök och storkök.

Golvet är snyggt ihop med:
Altro Reliance 25
Altro Classic 25
Altro Whiterock Satins FR

Download PDF

Grashagsskolan_Altro-Stronghold_022