Produktprover

  • Sample basket
  • Change country

    Select a country

  • Search the site

    Search the site

Bofællesselkabet Vintervej

Design för demenssjuka fokuserar på ljus och trygg hemmiljö

Altro Aquarius

I Vintervej kommun utanför Aarhus i Danmark finns ett nytt exempel på design för demenssjuka. GPP Arkitekter har med hjälp av bl.a. färger skapat en trygg miljö för både boende och personal. I de 36 badrummen minskar säkerhetsgolven effektivt risken att falla till bara en på miljonen under golvens hela livslängd.

Design för demenssjuka är något som ökar kraftigt just nu, och ett nytt exempel på det är Bofællskabet Vintervej i Tilst utanför danska Aarhus. Här har man byggt ett boende med 36 platser för äldre med funktionshinder och demenssjuka.

Färgval som skapar en trygg vardag

Det är GPP Arkitekter som står bakom utformningen. Man har lagt stor vikt vid att skapa ljusa och vänliga vardagsmiljöer med individuella boenden och optimala möjligheter för vård. Søren Madsen, som är partner på GPP Arkitekter, förklarar vad det innebär att designa denna speciella typ av boende:

- Framförallt är det viktigt med en lugn färgsättning så de boende kan röra sig tryggt och säkert. Mörka fält på ett ljust golv kan t.ex. skapa förvirring eftersom de upplevs som hål som man måste gå runt. Därför har färgvalen på Bofællesselkabet Vintervej gjorts inom en bestämd färgskala för att skapa bästa förutsättningar för en trygg vardag.

Fokus på optimalt stöd

Ett annat exempel på de faktorer som påverkar designen är golven i de 36 badrummen. Här har man använt Altro Aquarius säkerhetsgolv som minskar risken att falla till en på miljonen under golvets hela livslängd. Stegsäkerheten sitter nämligen inte bara på ytan utan i hela golvets tjocklek. Søren Madsen berättar:

- Badrummen har hörnduschar för bästa säkerhet och hjälp för både boende och personal. Stegsäkerhet och städvänlighet har varit andra viktiga parametrar. Vi har goda erfarenheter av både säkerhetsgolv och Altro från tidigare uppdrag.

Stegsäkerhet både med och utan skor

På på Bofællesselkabet Vintervej är man övertygad om fördelarna med stegsäkra badrumsgolv som gör att man kan stå och gå säkert både barfota och med skor.

- Golven känns mycket säkra både när de är våta och torra. Det ger en trygghet för både boende och personal, säger Dorthe Lindegaard som är chef på boendet.

- En annan fördel med golven är att de är lättstädade. Städpersonalen har också noterat den positiva och tillmötesgående atmosfären som de ljusa och vänliga färgerna skapar, fortsätter hon.

Enkla att installera

Installationen av golven har gjorts av företaget Høi Tæpper som har erfarenhet från ett flertal kommunala vårdboenden. Ägaren Lars Høi betonar hur viktigt det är att arbeta med golv där man kan lita på stegsäkerheten, tätheten och hållbarheten:

- Dessutom skall förstås golven vara bekväma att gå och stå på för både boende och personal. För oss som installatörer är det också viktigt att golven är flexibla, enkla och snabba att installera. Därför arbetar vi gärna med Altro Aquarius.

Ladda ner PDF

Bofællesskabet-Vinterve_Altro-Aquarius_DK_01