Produktprover

  • Sample basket
  • Change country

    Select a country

  • Search the site

    Search the site

Förskolan Borggården

Säkerhet, hygien och god ljudmiljö viktiga på förskolor

Altro Stronghold 30 / K30, Altro Whiterock White FR, Altro Aquarius

I Hässleholms kommun satsar man kraftigt på en utbyggnad av förskolor. Nya förskolor byggs i Vinslöv, Bjärnum och Tyringe. Förskolan Borggården i Vinslöv blev först med inflyttning av personal och 45 barn i åldrarna 1-6 år i första etappen. Fullt utbyggt kommer det att bli 90 barn i fem avdelningar. Birgitta Elmström är förskolechef på Borggården och dessutom samordnare för samtliga tre förskolor under byggtiden:

”När vi nu hade chansen att bygga helt nytt ville vi göra rätt från början. Säkerhet, hygien och en god ljudmiljö tyckte vi var viktiga att ta hänsyn till i planeringen. Stegsäkerhet i köket, hygieniska väggbeklädnader och ljudabsorbenter var därför viktiga krav. Vi hade därför inga problem att godkänna arkitektbyråns förslag på Altro Stronghold 30 / K30 på det 120 m2 stora köksgolvet, Altro Whiterock White FR på köksväggarna och Altro Aquarius i toaletter och skötrum,” säger Elmström.

Köket är ett komplett tillagningskök där maten tillagas direkt från råvaror med allt vad det innebär av spill av matrester och oljor och slammer från köksredskap och vagnar.

Altro Stronghold 30 / K30 är ett lättstädat golv med Altros högsta stegsäkerhetsnivå (PTV ≥55, R12) för att minimera halkrisken i våta och fettstänkta miljöer under golvets hela livslängd. Det är 3 mm tjockt vilket gör att det dels dämpar hårda ljud och dels är behagligt att gå på.

På väggarna i köket valdes Altro Whiterock FR som är en slät och helt ogenomtränglig väggbeklädnad utan några utrymmen där bakterier kan gömma sig. Den kan användas vid en arbetstemperatur upp till 60º, är lätt att rengöra och är slagtålig. Altro Whiterock FR uppfyller alla gällande EU-direktiv om hälsa och hygien och ger låga livscykelkostnader. Altro Stronghold 30 / K30 kombineras ofta med Altro Whiterock White FR för att skapa en säker och hygienisk miljö i proffesionella och industriella kök. Som alla Altros vägg- och golvprodukter är de godkända av HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), vilket är ytterligare ett bevis på att den kombinationen är väl anpassad för användning i köksmiljöer.

På toaletter och skötrum installerades Altro Aquarius som lämpar sig bra för våta utrymmen och är stegsäkert både om man har skor eller är barfota.

Nya Altro Whiterock, en bra produkt och en trevlig bekantskap

Arkitekt i förskoleprojektet har varit Sesam Arkitektkontor i Kristianstad: ”Jag var lite nyfiken på väggbeklädnaden Altro Whiterock som är en ny produkt i Sverige och ville därför gärna prova den på köksväggarna. Eftersom jag dessutom anser att stegsäkra golv i storkök är en viktig arbetsmiljöfråga var det naturligt att välja ett stegsäkert golv från samma tillverkare som väggbeklädnaden för att på så sätt få till ett integrerat system av vägg/golv som är både stegsäkert, hygieniskt och lättstädat. Resultatet tycker jag blev mycket bra och det kommer jag därför att använda fler gånger i kommande projekt. Jag fick dessutom mycket bra hjälp av Altro under planeringen,” säger arkitekt Helena Nyholm på Sesam Arkitekter.

Ladda ner PDF

Vinslolv-Borggarden,-Sweden-Altro-Stronghold-Altro-Whiterock-FR-01