Produktprover

 • Sample basket
 • Change country

  Select a country

 • Search the site

  Search the site

Hygieniska material

Hygieniska material

1982 uppfann vi hygieniska väggbeklädnadssystem som erbjöd renlighet, design, detaljkvalitet och ett estetiskt utseende. Inom många branscher blir hygienfrågorna allt viktigare vid valet av produkter.

Arbetsmiljöingenjörer föredrar sömlösa väggytor i kök och uppskattar de hygieniska fördelarna med väggbeklädnad.

Det är vår banbrytande forskning och materialutveckling som har gjort våra system så effektiva. Men vi vilar inte på våra lagrar. Vi fortsätter vår forskning och innovation för att hitta de bästa produkterna och metoderna för krävande miljöer.

Här får du veta mer om vad det är som gör våra material så unika, och varför de är så mycket bättre än andra alternativ på marknaden.

Materialen

Altro products are used where hygiene is importantDärför är Altros väggbeklädnad så hygienisk

Altros väggbeklädnad är särskilt utvecklad för att motsvara dagens höga krav på god hygien. Den är hållbar, ogenomtränglig och stöttålig, samtidigt som ytan är slät och lätt att torka av. Det gör den till det perfekta valet när hygienen är extra viktig.

 • Ogenomträngligt Altros väggbeklädnad har en ogenomtränglig yta med motståndskraft mot kemikalier, fläckar och lukt. Det är ett slutet vattentätt system utan dolda utrymmen där bakterier kan växa och gro. Internationella tester har visat att Altro Whiterock är ogenomträngligt för vatten, och att det uppfyller kraven på livsmedelshygien enligt den europeiska förordningen om livsmedelshygien.
 • Slitstarkt och robust Om ytan skadas kan smuts, fukt och bakterier fastna i sprickor och gropar, vilket gör det svårare att hålla rent. Eftersom Altros väggbeklädnad är extremt stöttålig är det inget problem. Hållbarhetstester visar att stötar och slag som får kakelplattor att spricka knappt syns på vår slitstarka yta. Samma sak gäller våra termoformade hörn, ett område där keramiska plattor är extra känsliga.
 • Lättstädat Altros väggbeklädnader med sina helgjutna ytor, släta skarvar och termoformade hörn och vinklar gör städningen enkel. Allt som krävs är att tvätta ytan med varmt vatten och helt vanligt rengöringsmedel.

Därför är Altros PVC-golv så hygieniska

PVC-golv är hygieniska eftersom de tål stötar och punktbelastning. Altros PVC-golv är dessutom vattentäta och resistenta mot kemikalier, fläckar och lukt, vilket gör dem ännu mer lättstädade.

 • Altro Easyclean teknologi
  Altros exklusiva Altro Easyclean teknologi är inbyggd i alla våra säkerhetsgolv. Det gör dem ännu mer hygieniska och lättstädade..

Hög kvalité, god hygien

Alla Altros produkter tillverkas av de bästa råmaterialen och under sträng kvalitetskontroll, vilket är en garanti för lika hög standard i hela vårt sortiment. Tack vare att vi är så noga med kvalitén behåller våra produkter samma goda hygieniska egenskaper som de hade när de installerades.

Vattentätt

Vi tog fram Altro Aquarius för att ge säkerhet i våtutrymmen. Det utvecklades för bestående prestanda i vått och torrt, för skor eller barfota. Altro Aquarius har ett pendeltestvärde på PTV ≥ 50 (Slider 50) och klass B enligt DIN51097 för barfotabruk. Det ger optimal stegsäkerhet under golvets hela livslängd i både våta och torra miljöer, och kombinerar utökad säkerhet med de hygieniska fördelarna hos alla golv från Altro.

När Altro Aquarius golv kombineras med väggbeklädnaden Altro Whiterock skapas en komplett vägg- och golvlösning som är lämplig för våtutrymmen som badrum, omklädningsrum och duschrum. Miljöer där städbarhet, hygien, vattentäta skarvar och säkerhet är viktigare än någonsin.

Resistent mot fett och olja

Spill som ofta förekommer i kök (vatten, olja, mjöl) bildar en hinna mellan golvet och skon.

Det räcker att hinnans tjocklek motsvarar 1/10 av ett hårstrå för att inte ge full kontakt mellan skon och golvet och riskera att orsaka en fallolycka. Utformningen av friktionskornen i Altro Stronghold 30 / K30 gör att de sticker upp ovanför ytan, vilket ger skosulan bättre grepp och förebygger olyckor.

När Altro Stronghold 30/K30 används på golvet minskar risken att halka till mindre än en på miljonen med den typ av spill som ofta förekommer i kök, t ex smutsigt diskvatten, olja och mjöl.

Fördelar med Altros produkter jämfört med alternativen

Altro Whiterock is both durable and hygienicDärför är Altros produkter bättre än alternativenn 

Kakel och klinker

 • Fogproblem
  Fogarna är extra känsliga, även om det är epoxyfogar. Keramiska fogar slits ner av städning och behöver fogas om i framtiden. Det blir både fult och skapar utrymmen där bakterier trivs.

  Med våra produkter behövs inga fogar och du får inga utrymmen där bakterier kan gömma sig. Eftersom närmare 20 % av en kaklad yta består av fogar medför det stora säkerhets- och hälsorisker.

  Altro Stronghold 30 och Altro Whiterock är så tåliga att de både kan ångtvättas och högtrycksspolas, något som kan nöta bort och skada keramiska fogar.
 • Ömtåliga
  I stökiga miljöer som kök är det vanligt att väggarna får smällar och slag från vagnar, kastruller och stekpannor, plus att man ofta tappar saker i golvet. När keramiska plattor skadas kan förorenade vätskor tränga genom ytan. Då bildas fula fläckar, och man har fått en grogrund för bakterietillväxt

  Altro Stronghold 30/K30 är sviktande och därför mindre benäget att spricka eller lossna på grund av rörelser under golvet eller stötar från tappade saker. Tjockleken på 3 mm gör golvet extra bekvämt att gå på och tåligt i tuffa arbetsmiljöer.

  Altro Whiterock är mycket slagtåligare än keramiska plattor, och behöver inte en glaserad yta för att tåla vatten och fläckar. Särskilt kakelklädda hörn är ytterst känsliga för skador. Altro Whiterock termoformas på plats för att skapa en sömlös yta runt hörn och i fogar.

  Väggbeklädnadssystemet Altro Whiterock är extremt slagtåligt enligt EN438-2-1991, ett brittiskt falltest med kula. Slag och stötar som skulle göra keramiska ytor känsliga för vatten lämnar knappt en skråma på den här tuffa ytan. Detsamma gäller väggbeklädnadens termoformade hörn – en yta som är extra känslig hos kaklade väggar. Altro Whiterock har dessutom utmärkta brandskyddsvärden: Altro Whiterock White och Altro Whiterock Satins har godkända värden enligt EN13501-1 och har erhållit den europeiska klassificeringen -s3-d0.

  Vi är så övertygade om den långa hållbarheten hos våra väggbeklädnader och golv att vi erbjuder marknadens mest generösa garantier.
 • Installationsmetoder
  Både kakeltillverkarna själva och livsmedelssektorns regelverk föreskriver att man måste använda vattenfast lim och epoxybaserad fogmassa i våtutrymmen, men det är oftast svårt att avgöra om råden har följts förrän skadan redan är skedd.

  Altros väggbeklädnad och Altros PVC-golv sluter helt tätt mot underlaget genom att hela fästytan bestryks med lim.

Heltäckningsmattor

Heltäckningsmattor är minst sagt ohygieniska. De samlar på sig damm som innehåller hårstrån, hudceller, skräp, smuts och insekter

Just därför har de förbjudits helt och hållet i kliniska miljöer i vissa europeiska länder. Smuts och vätska kan fastna i fibrerna, vilket inte bara gör det svårt att få bort fläckar och dålig lukt, utan även skapar en grogrund för bakterietillväxt.

Altros PVC-golv har inte de här problemen. De är vattentäta och ogenomträngliga, står emot de flesta kemikalier, smuts, fläckar och lukt. Därmed skapas en solid yta som enkelt kan våttorkas utan att skada ytor eller skarvar.

Material som uppfyller hygienkraven

Altro have a range of HACCP certified productsHACCP:s mat- och dryckeskrav

Efter 30 år av produktutveckling och tuffa tester vet vi att Altro Whiterock lever upp till de strängaste kraven. Materialet är certifierat enligt europeiska standardkrav och, precis som Altros säkerhetsgolv, HACCP-godkänt, vilket betyder att båda materialen är säkra val när det gäller hantering av livsmedel.

HACCP är ett internationellt system för säker hantering av livsmedel och ett lagstadgat krav i Europa enligt EG-direktiv 852/2004. HASCCP kräver att det görs en riskanalys för alla lokaler där livsmedel tillagas eller produceras för att identifiera eventuella ”kritiska punkter”, där livsmedelssäkerheten kan äventyras. Exempel på tänkbara risker är:

 • smitta från personal eller bristfälligt rengjorda redskap och arbetsytor
 • kemiska, fysiska eller allergena faror, orsakade av ingredienser, hantering, utrustning eller material, inklusive golv och väggar. Du kan minska risken för livsmedelsburen smitta och sänka inspektionsbehovet till ett minimum genom att välja Altros golv och väggar. Alla våra produkter är nämligen godkända enligt HACCP:s internationella standard.

"Altro är en av få världsomspännande golv- och väggtillverkare vars produkter har godkänts enligt HACCP:s internationella krav för icke livsmedelsrelaterade användningsområden, vilket innebär att produkterna har granskats av en tredje part och bedömts vara säkra och hygieniska även för livsmedelsmiljöer. Både golv och väggar från Altro är sömlösa och ogenomträngliga, vilket betyder att det inte ges utrymme för bakterieansamlingar, samtidigt som ytan är lätt att rengöra – två faktorer som är extra viktiga för livsmedelsbranschen."

Richard Mallett - EUROPACHEF FÖR HACCP INTERNATIONAL