Produktprover

 • Sample basket
 • Change country

  Select a country

 • Search the site

  Search the site

Hygieniska system

System

Vi tillverkar inte bara golv och väggar. Vi producerar helt integrerade system som kan kombineras i innovativa lösningar.

Ytor, skarvar och hörn från golv till tak är ogenomträngliga, så du kan vara säker på att inga bakterier kan gömma sig kvar efter rengöringen.

Läs mer om vad vi har gjort för att bli banbrytande inom branschen…

Altros integrerade hygieniska system

Altro's hygienic system is designed for working in kitchensPå Altro var vi först med att uppfinna ett komplett system där den hygienska väggbeklädnaden är kompatibel med golven. Det är ett integrerat system, vilket innebär att komponenterna passar ihop perfekt och tillsammans skapar en hygienisk och vattentät yta. Det ger inte bara bästa tänkbara skydd mot bakterietillväxt och skadedjur, utan gör också att det är väldigt lätt att hålla rent.

Altros säkerhetsgolv och väggbeklädnader är HACCP-godkända, vilket innebär att de ger tillräckligt god hygien och säkerhet för både livsmedelssektorn och hälso- och sjukvården.

Ett komplett system

Hela vårt kompatibla system med väggar, tak, dörrar och golv är framtaget för att åstadkomma en helt tättslutande miljö från golv till tak.

Altros hygieniska väggbeklädnader och golv har konstruerats för att passa perfekt ihop. När ytorna fogas samman förblir de just sammanfogade. Därför kan du vara säker på att ytan är hygieniskt tillsluten för alltid.

Jämn och pålitlig kvalité

Altros produkter tillverkas alltid av bästa tänkbara material. De håller alltid samma höga kvalité och är enhetliga i färg och utformning i rulle efter rulle, i varje tillverkat parti, varenda skarv och list. Allt för att tillhandahålla ett enhetligt resultat och säkerställa kompatibilitet mellan Altros olika golv och väggar.

Lätt att städa

När Altros väggbeklädnader och golv kombineras skapas en robust och slitstark yta som motstår fläckar, lukt och kemikalier. PVC är inte poröst och smular inte. Ingenting kommer varken in eller ut. PVC är mycket stöttåligt, vilket gör risken för skadade ytor som kan orsaka bakterietillväxt mycket lägre än med traditionella material.

Altro's hygienic system is designed for working in kitchensDetaljer

Det är detaljerna som gör det

Vi vet att det är detaljerna som gör det. Det är därför som våra väggbeklädnader och golv har konstruerats för att behålla sin höga standard och uppfylla de strängaste hygienkrav. Vårt kompletta system är gjort för att passa perfekt ihop, utan några springor eller vassa kanter runt skarvar och förankringar. Eftersom det inte finns några glipor som kan angripas av bakterier och skadedjur så blir det mycket lättare att upprätthålla bästa tänkbara hygien

Ett helt slutet system

Altros hygieniska väggbeklädnad är ett helt slutet system med effektivt förslutna kanter, reglar och skarvar. Det kan till och med förseglas runt rör, ventilationsanläggningar, strömbrytare, väggkontakter och andra typer av förankringar.

Vår a golv är också helt tätslutande. När den kombineras med Altros väggbeklädnad får du en vattentät yta från golv till tak.

Våtrumstestet ETAG 022 Del 3 Bilaga A och Bilaga F har utförts av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut för att pröva vattentätheten hos Altros Whiterocksystem ensamt och i kombination med Altros säkerhetsgolv. Testerna visar att Whiterocksystemet är ogenomträngligt för vatten när det är korrekt installerat.

Termoformas

Under installationen termoformas Altros väggbeklädnad runt inre och yttre hörn och fönsternischer, så att en slät och helgjuten yta bildas som tål stötar och slitage. Därför behövs inga missprydande hörnlister som samlar smuts och är svåra att rengöra.

Skarvar – förenen eder

Skarvar och fogar spelar en avgörande roll i vårt slutna system. Det finns två vanliga sätt att sammanfoga väggbeklädnad och golv. Det ena är överlappsmetoden, där väggbeklädnaden överlappar golven och skarven förseglas med fogmassa. I den andra metoden används en list som tätar skarven mellan golvet och väggen. Skarvarna kan vara dolda och ha en överlappning, eller ha synliga skarvlister i en eller två delar, som fyller mellanrummet.

När man monterar väggbeklädnad är det väldigt viktigt att skarvarna är släta och täta, dels för att det ska vara lätt att hålla rent, men också för att hindra bakterier och skadedjur från att flytta in. Det finns fyra olika metoder som garanterar att Altros väggbeklädnad blir både tät och säker:

 1. Svetsning: den mest hygieniska fogningsmetoden. Skarven blir slät och sluter tätt intill ytan. Det är den enda metod som lämpar sig för renrum och operationssalar, men den passar också inom övriga sjukhusmiljöer och inom livsmedelssektorn.
 2. Skarvlist: används av säkerhetsskäl och är idealisk för att säkra ytor för gott, eftersom den inte kan dras bort.
 3. 2-dels skarvlist: den snabbaste och enklaste fogningsmetoden. Estetiskt tilltalande och dessutom förlåtande på en ojämn yta. Används ofta i kök, men kan användas nästan överallt där svetsade skarvar rekommenderas, förutom i sterila miljöer.
 4. Altro Whiterock FlexiJoint: en tunn och snygg flexibel skarv som är unik för Altro och som säljs i färdigskurna längder. Kan användas så gott som överallt där svetsade skarvar rekommenderas, förutom i sterila miljöer.

För miljöer som sjukhus och kök, där renligheten är avgörande, rekommenderar vi svetsade skarvar eftersom det är den enda fogningsmetod som garanterar bästa möjliga hygien.

Så installerar du på bästa sätt

Altro's flooring and wall cladding hygienic system working for JaguarVilket är bästa sättet att installera ett Altrosystem?

Vi rekommenderar att du använder någon av de installationsmetoder som beskrivs nedan för att försäkra dig om att Altrosystemet motsvarar de förväntade hygienkraven.

Sitter som klistrat

Vissa hygieniska väggbeklädnader installeras genom att man limmar med bestämda mellanrum. Då får emellertid inte väggbeklädnaden full kontakt med hela underlaget, vilket skapar tomrum där skadedjur och insekter kan ta sig in.

Därför rekommenderar vi att vår väggbeklädnad bestryks med lim på hela undersidan, utan några mellanrum. Då kan du vara säker på att materialet sluter helt tätt och att inget kan tränga in emellan.

I hygieniska miljöer sluter vår a golv vanligtvis också tätt mot hela underlaget, vilket garanterar ett luft- och vattentätt resultat.

Svetsat

I vissa miljöer, till exempel sjukhus och restaurangkök, är hygienen extremt viktig. I sådana lokaler rekommenderar vi svetsade skarvar, som är den den enda godkända fogningsmetod i sjukhusens operationssalar.

När man svetsar ihop en skarv hettas en svetstråd upp med hjälp av ett munstycke, som mjukar upp både svetstråden och väggskivornas kanter så att materialen smälter samman. Den här typen av skarvar är de enklaste att rengöra eftersom ytan blir slät och följsam.

Läs mer om svetsade skarvar.

Expertinstallatörer

När ett Altro-system ska installeras rekommenderar vi att man anlitar en Altro Whiterock Partner-installatör. De har handplockats av Altro för sin skicklighet, expertis och sitt engagemang för våra kvalitetsvärderingar. De utbildas av Altro och testas för att säkerställa att vår höga standard upprätthålls och att du får den service som du förväntar dig av Altro.

När ett Altro-system ska installeras rekommenderar vi att man anlitar en Altro Whiterock Partner-installatör. De har handplockats av Altro för sin skicklighet, expertis och sitt engagemang för våra kvalitetsvärderingar. De utbildas av Altro och testas för att säkerställa att vår höga standard upprätthålls och att du får den service som du förväntar dig av Altro.

Vi arrangerar utbildningar för golvinstallatörer för att hålla dem uppdaterade om branschens senaste tekniker och standarder när det gäller att installera Altros golv. På så vis får de praktisk erfarenhet som hjälper dem att förstå hur de kan maximera resultatet med Altros produkter. Vi har flera decennier bakom oss av att samarbeta och bygga upp relationer med golvinstallatörer. Ring oss om du vill ha hjälp med att hitta rätt entreprenör för jobbet.